در اینجا به ساخت قالب پلاستیکی در منزل میپردازیم و آن را به خوبی توضیح میدهیم زیرا گاهی دستگاه یا ابزاری را لازم دارید و باید تهیه کنید، اما از لحاظ هزینه برایتان توجیه ندارد. در این مواقع یک انتخاب دیگر وجود دارد؛ اینکه خودتان دست به کار ساخت آن ابزار شوید.
برای تولید قطعات پلاستیکی در راههای متعددی وجود دارد که هر کدام مزیتها و معایب خودشان را دارند. معمولاً بریدن مواد خام و ساختن شکل دلخواه بهترین راه است. بعضی از پلاستیکها را میتوان با ریختن رزین مایع به همراه سخت کننده در یک قالب شکل داد.
قالب گیری وکیوم نیز برای ساختن وسایل مختلف از ورقههای پلاستیکی جواب میدهد. شاید بگویید پرینتر سه بعدی مشکل را حل میکند اما ممکن است ساختن چند قطعهی پلاستیکی مورد نیاز، به زمان و هزینهاش نیارزد.
ریخته گری تزریق پلاستیک از زمانی که ترموپلاستیکها اختراع شدند، به وجود آمده است. این روش برای ساخت تعداد بالا و سریع یک قطعه عالی است و چیزی که در این روش جلب توجه میکند، قابلیت استفاده از قطعات پلاستیکی کهنه برای ساختن قطعات جدید است.
این راهنمای ساخت قالب پلاستیکی در منزل برگرفته از کتاب وینسنت آر جینجری (Vincent R. Gnigery) تحت عنوان «اسرار ساخت دستگاه تزریق پلاستیک» است.
برای ساخت قالب پلاستیکی در منزل باید بودجهای متوسط در نظر بگیرید. بستگی به این دارد که فلز مورد نیاز خود را از کجا تهیه کنید. میتوانید از فلزاتی که از قبل دارید استفاده کنید؛ مثلاً اگر اهل فن هستید ممکن است از پروژههای قبلیتان چیزی باقیمانده باشد.
بهتر است به دنبال یک فروشندهی آهن محلی منصف باشید چون خریدن آهن از طریق اینترنت یا آهنفروشی ممکن است برایتان گران تمام شود. در فروشگاههای محلی میتوانید از میان تکه پارههای آهن قطعهی مورد نیازتان را انتخاب کنید و به طور معمول قیمت کمی بابت آن بپردازید.
این پروژه برای کسانی که قبلاً با آهن کار نکردهاند توصیه نمیشود. حرفهایها میتوانند از دریل آهن، دستگاه تراش، دستگاه جوش، اره تسمهای، سنبهی نیم و غیره استفاده کنند.
اگر تازه کار هستید، با یک پرس دریل و چند ابزار دستی دیگر کار کنید. در غیر این صورت، میتوانید بیشتر قسمتهای دستگاه را به هم جوش دهید اما کتاب استفاده از پیچ را توصیه کرده است، به جز در یک جا که اگر دستگاه جوش ندارید، میتوانید از فرد دیگری بخواهید این کار را برایتان انجام دهد.
افرادی که سررشتهی فنی یا حتی مهندسی دارند، میتوانند تغییراتی در طرحهای کتاب بدهند. مثلاً در نقشهها قطعهای استیل سرد نورد در ابعاد 1 در یک و یک دوم در 4 اینچ برای بلوک گرمایی ذکر شده است (A) که در آن پلاستیک قبل از تزریق در قالب، گرم میشود. قالب تزریق بادی
اهل فن میتوانند از یک تکه باقیمانده استیل گرم نورد 1 در 2 اینچی استفاده کنند چون وسیعتر بودن بلوک به شما این امکان را میدهد که بتوانید گرم کنندهی کارتریج دومی اضافه کنید (B) و به همین دلیل دستگاهتان سریعتر گرم میشود. ساخت قالب بادی
چارچوب (C) در طرح جینجری بیشتر آهنهایی صاف هستند که به صورت زاویه دار با پیچ و مهره به هم وصل شدهاند اما دو اتصال هستند که باید جوش بخورند. شما میتوانید بیشتر چارچوب را جوش بدهید و خودتان را از بار دریل کاری رها کنید.
اهرم تزریق (D) بر میله استیل با قطر a½”- میچرخد (E). این بخش را نیز میتوانید با دریل کردن سوراخهای بزرگتر در چارچوب و گرداندن چند آستر فلزی (F) با دستگاه تراش برای پشتیبانی از میله، تقویت کنید. آسترها همچنین اهرم را در مرکز پیستون تزریق قرار میدهند (G). قالب پت
برای کنترل حرارت از یک کنترل کنندهی حرارتی دیجیتالی ارزان قیمت (H) استفاده کنید. این کنترل کنندهها میتوانند دما را به سرعت به میزان مورد نظر برسانند بدون اینکه از آن حد تجاوز کنند.
کنترل کنندهی حرارت یک حسگر ترموکوپل (I) هم دارد که کنار نازل (J) در سوراخی در بلوک حرارت دهنده، پیچ میشود. خیلی حس خوبی میدهد که بتوانید دما را روی کنترل کننده در حد مطلوب تنظیم کنید، حرارت دهنده را روشن کنید و ببینید که دما به سرعت بالا میرود.
استفاده از دستگاهی که ساختهاید، ساده است. بهتر است به صورت آزمایشی ساچمههای پلاستیکی به قطر نیم اینچ بسازید. بعد میتوانید از این ساچمهها در ساختن قطعهی واقعی مورد نیازتان استفاده کنید.
یک راه برای تست دستگاه این است که مثلاً نوارهای پلی اتیلن را از یک سردوش پلاستیکی کهنه ببرید، دمای کنترل کننده را روی 193 درجهی سانتی گراد تنظیم کنید و نوارهای پلاستیک را داخل سیلندر بریزید. بعد از اینکه پلاستیک ذوب شد و در سیلندر شکل گرفت، قالب را زیر نازل میگذارید و آن را بالا میآورید. بعد اهرم را میکشید و پلاستیک را تزریق میکنید. حالا حبههای پلاستیکی با موفقیت شکل میگیرند.
چند نکته
• موقع کار با دستگاه از دستکش چرمی استفاده کنید. بلوک حرارت دهنده گرم است و قالب در طول استفاده گرم میشود.
• موقع تزریق پلاستیک وارد کردن فشار بیش از حد کار را خراب میکند. وقتی اولین مقاومت را حس کردید، دست نگه دارید. اگر فشار بیش از حد وارد کنید، پلاستیک از قالب بیرون میریزد.