آبکاری پلاستیک چیست؟

دسته بندی مقالات

تهران،

Info@Domain.com

021 - 021

شنبه تا چهار شنبه 8 تا 16

آبکاری پلاستیک چیست؟
102
30 آگوست 2024
مدیریت سایت

 آبکاری نزدیک به همان دوران است که در اروپا و آمریکا نیز وجود داشت. اما باید این نکته را مدنظر داشت که به دلیل سخت بودن فرایند اتصال فلز و پلاستیک کسانی که در امور صنعتی فعالیت داشتند رغبت چندانی به آبکاری جنس پلاستیک از خود نشان نمی‌ دادند. در ابتدای امر به تعریف آبکاری پلاستیک می‌ پردازیم. در محلول‌ های فلزی نوعی رسوب الکتریک بر روی یون‌ ها وجود دارد که این فرایند بر روی پلاستیک تأثیرگذار است و همین پوشش آبکاری پلاستیک نام دارد. با وجود این نکته که انواع قالب‌ هایی که از جنس پلاستیک تولید می‌ شوند ابتدا در اوایل قرن 19 ابداع شدند؛

پیشتازترین صنعتی که به آبکاری پلاستیک روی آورد صنایع ساخت خودرو بودند که در حجمی گسترده به این امر مبادرت ورزیدند. البته جرقه شروع این پروژه زمانی در ذهن این سازندگان خودرو زده شد که به سال 1970 میلادی آن‌چنان هزینه سوخت بالا رفت که باید در بخشی از این صنایع تغییراتی ایجاد می‌ شد تا موجب ضرر نشود؛ بنابراین در صنعت خودروسازی برای ساخت قطعاتی هرچند کوچک مانند قاب اطراف چراغ‌ ها و آینه‌ ها و پنجره‌ ها و برخی دیگر از قطعات خودرو که باعث وزن سبک ماشین و در نتیجه کاهش سوخت می‌ شد را با استفاده از آبکاری پلاستیک تولید کنند.

آبکاری پلاستیک

باید در اینجا این مسئله را خاطرنشان کنیم که از سالی که آبکاری به روی کارآمد و طرفداران خود را پیدا کرد تا سال 1990 میلادی صنایع دیگر و گسترده‌ تری مانند انواع تجهیزات الکتریکی، انواع صنایع فلزی، انواع ابزارهای الکترونیکی و حتی لوازمی که به طور روزمره از آن‌ ها استفاده می‌ کنیم از آبکاری در برخی مراحل تولید بهره می‌ برند. چرا که آبکاری نیز در حال پیشرفت و آپدیت شدن است.

پلاستیک رسانا نیست و همین امر سبب دشواری آبکاری پلاستیک است؛ بنابراین در فرایند آبکاری پلاستیک باید یک‌ لایه پوشش فلزی به‌ عنوان عامل رسانا به پلاستیک افزوده شود تا بتوان آبکاری را انجام داد. به همین منظور باید این فرایند بر روی محصولاتی که از پلاستیک ساخته شده‌ اند؛ مانند انواع پلی‌ کربنات‌ ها و پروپیلن‌ ها و تفلون‌ ها انجام شود.

مزایای آبکاری پلاستیک چیست؟

با استفاده از آبکاری پلاستیک می‌ توان مزایای بی‌ شماری را برای یک محصول پلاستیکی برشمرد که به شرح زیر می باشد:

محافظت در برابر نور خورشید

تابش نور خورشید بر رنگ و میزان استحکام مواد پلاستیکی تأثیر می‌ گذارد. آبکاری موجب می‌ شود که لایه‌ ای محافظ در برابر این صدمات بر روی پلاستیک ایجاد شود. همچنین آبکاری انعطاف مواد پلاستیکی را بالا میبرد و دارای طراحی‌ های متفاوتی برای تولید قطعات پلاستیکی می باشد.

رنگ‌ بندی و زیبایی

آبکاری موجب می‌ شود که شکل ظاهری یک ماده پلاستیکی که به بازار عرضه شده است در نتیجه پایانی از زیبایی نیز برخوردار باشد چرا که می‌ توان از رنگ‌ های طلایی و یا نقره‌ ای‌ براق در این صنعت استفاده کرد که شکل پلاستیک را از ظاهر معمولی خارج می‌ کند.

افزایش استحکام

همان‌ طور که در قبل اشاره شد با استفاده از یک‌ لایه از جنس فلز می‌ توان برای پوشش رویی آبکاری پلاستیک جهت رسانایی استفاده کرد که این کار باعث می‌ شود که استحکام محصول پلاستیکی در مقابله با ماده‌ های شیمیایی و هر نوع آسیب‌ دیدگی اعم از ضربه و خط‌خوردن بالاتر برود که این امر برای ساخت قطعات فلزی در صنایع بسیار حائز اهمیت می باشد. اگر تمایل باشیدتا در این خصوص اطلاعات بیشتری را به دست آورید میتوانید به مطلب بررسی کاربرد تزریق پلاستیک در صنعت مراجعه نمایید. ساخت قالب بادی

معایب آبکاری پلاستیک چیست؟

هر نوع صنعتی دو روی سکه را با خود به همراه دارد که معایب روی دیگر سکه است. از جمله معایب و نقص‌ های آبکاری پلاستیک زمانی است که قصد دارید آبکاری را حذف نمایید و این کار بسیار دشوار است چرا که با وجود پوشش فلزی میان پلاستیک و آبکاری که در درجه دمای بالا این کار انجام شده است و همچنین ضخامتی ندارد؛ تمام جهات محصول به این مواد چسبیده است و همین امر سبب دشواری در حذف شده و موجب آسیب به محصول می‌ شود. آبکاری از جمله حرفه‌ های تخصصی محسوب می‌ شود که نیاز به تجهیزات تخصصی دارد؛ بنابراین به‌ صرف هزینه‌ های بسیاری در این صنعت احتیاج است و به‌ آسانی قابل‌ استفاده نیست. ساخت قالب پت

پروسه آبکاری پلاستیک

برای اینکه یک محصول آبکاری شود ابتدا سطوح قطعه مدنظر را برای عاری شدن از هرگونه آلودگی مانند گرد و غبار، چربی و یا حتی آثار جامانده از انگشتان شستشو می‌ دهند. ابتدا باید محلولی را توضیح دهیم با نام H که مشتمل بر سولفوریک اسید و تری اکسید کروم است و جهت اتصال آسان فلز با پلاستیک استفاده می‌ شود. قالب پت
سپس قطعه مدنظر را در محلول H می‌ شویند تا باز هم موجب بهبود یابی سطح پلاستیک شود.
در این مرحله با استفاده از ماده بی سولفیت سدیم تمامی موادی را که بر روی سطوح اضافه است خنثی‌ سازی می‌ کنند.
قطعه را در محلول پیش فعال که مثل پلی پروب لین عمل می‌ کند و قدرت جذب دارد فرو می‌ کنند.
در این بخش از نوعی فعال‌ کننده که دارای غلظت پایین است برای مثال برای فلزهای پلاتین و طلا استفاده می‌ کنند.
با چسبیدن هیدروکسیدها به قطعه اصلی با محلول شتاب‌ دهنده پوششی یکسان به تمام جوانب قطعه می‌ دهند.
در مرحله آخر قطعه مدنظر را در محلول الکترون به این دلیل که پوشش فلزی در قطعه پلاستیکی رخنه کند می‌ شویند و در نهایت آبکاری به اتمام می‌ رسد.

آبکاری پلاستیک در چه صنایعی کاربرد دارد؟

آنتن‌ های پلاستیکی که آبکاری شده‌اند، انتقال امواج را بر عهده دارند و در تجهیزات رادیویی کاربرد دارند.
در منزل لوازمی وجود دارد که آبکاری پلاستیک شده‌ اند؛ مانند ریموت‌ کنترل تلویزیون‌ ها و وسایل برقی و یا دستگیره‌ های موجود در منزل و یا درب اکثر بطری‌ ها که در آشپزخانه موجودند و یا انواع شیرآلات در سرویس‌ های بهداشتی منازل و خارج از منزل با امکان شستشوی آسان که به دلیل قیمت و وزن مناسب کارایی فراوانی دارند.

در لباس‌ های خود با دکمه‌ ها و یا اکسسوری‌ هایی مواجه شده‌ اید که تابه‌ حال فکر می‌ کردید فلزهای براقی هستند؛ اما این تجهیزات همگی با استفاده از آبکاری پلاستیک ساخته شده‌ اند. در صنعت مد و پوشاک درب عطرهای آرایشی که در تنوع بسیار از فرانسه وارد می‌ شوند نیز از این دسته هستند.

صنایع الکترونیک و خودرو: در این بخش باید به توضیح آبکاری نیکل بپردازیم که در آبکاری پلاستیک کاربرد فراوانی دارد و در صنایع مختلف نیز کاربردی است. نیکل باعث قدرت رسانایی می‌ شود و باعث می‌ شود بتوانیم بر روی اجسام پلاستیکی لحیم‌ کاری انجام دهیم تا در برابر ضربات وارده میزان استحکام را بالا ببریم. در این دو صنعت استفاده از آبکاری نیکل بسیار چشمگیر است. با افزایش استفاده پلیمر در صنایع ماشین روزبه‌ روز نیاز به آبکاری پلاستیک برای انواع چرخ و لوازم استفاده شده در پنجره و دستگیره‌ های خودرو به دلیل امکان‌ های مختلف پلاستیک که در قبل توضیح داده شد بیشتر می‌ شود. در مورد بعدی برای زیبایی محصولات الکترونیکی و کامپیوتری مانند گوشی تلفن همراه، کامپیوترها و لپ تاپ‌ ها از آبکاری پلاستیک استفاده می‌ شود.

تأسیسات ساختمان: درگذشته برای لوله‌ کشی از لوله‌ های فلزی استفاده می‌ شد که به ندرت و با مرور زمان در سال‌ های بعد با پوسیدگی روبه رو می‌ شدند و امکان تعویض آن‌ ها سخت و زمان بر بود؛ اما با به روز شدن تکنولوژی آبکاری پلاستیک می‌ توان از لوله‌ های بدین شکل برای تأسیسات ساختمان‌ ها استفاده کرد و یا حتی برای بخش روکار نیز از آبکاری نیکل طلا نیز می‌ توان استفاده کرد.

فلزاتی که در آبکاری استفاده می‌ شوند

فلز نیکل که در بخش قبل به آن اشاره کردیم و به دلیل داشتن ظاهری زیبا و براق اگر در فرایند آلیاژ با فلزی مناسب ترکیب شود دارای استحکام بالایی است و در صنایع ماشین‌ آلات بسیار مورد توجه است.
فلز کروم نیز با خصوصیاتی شبیه به نیکل البته با این تفاوت که مضرات بسیاری از نظر شیمیایی با خود به همراه دارد و همچنین فرایند تولید بسیار زمان بر و طاقت‌ فرسا است در این دسته گنجانده می‌ شود.
فلز مس برای رسانا کردن سطح‌ های غیر رسانا استفاده می‌ شود و نسبت به طلا و نقره کارایی بیشتری دارد. البته باید گفت که طلا و نقره بیشتر برای جلوه زیبا کاربرد دارد و برای قطعاتی که در مقابل دمای بالا قرار می‌ گیرند بیشتر مورد نیاز است.

انواع پلاستیک با قابلیت آبکاری‌ های الکتریک

پلاستیک‌ های پلی استان و پلی سولفون و پلی‌ کربنات که از ماده‌ های ترموپلاستیکی ساخته شده‌ اند و در صنایع مهندسی پرکاربردتر هستند. البته پلی سولفون‌ ها دارای قابلیت شفاف و استحکام در برابر حرارت هستند و در انواع فضاهای الکتریکی و فیلترها استفاده می‌ شوند. مورد سوم نیز در صنایع هوا فضا و ریخته‌ گری کاربرد دارد.

در ظروف نچسب از تفلون‌ ها استفاده می‌ شود و ماده‌ های لمینت دار که شامل فنولیک‌ ها هستند. در مورد پایانی این پلیمرهای ABS هستند که با توانایی انعطاف، چسبندگی و استحکام بالا در این دسته‌ بندی قرار می‌گیرند. در کل موارد زیادی وجود دارد که کاربرد قطعات پلاستیکی در آنها چشمگیر شده ؛ در همین خصوص پیشنهاد میکنیم تا برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه از مطلب تاثیر فالب سازی پلاستیک در صنعت دیدن فرمایید.

 فول تکنیک در پیشبرد تکنولوژیک آبکاری پلاستیک در این سال‌ ها بسیار کوشا بوده است و مزایای آبکاری که از جمله زیبایی بخشی به قطعه‌ های پلاستیک است را توانسته به‌ خوبی در این عرصه به نمایش بگذارد. مقاومتی که این شرکت با آبکاری پلاستیک به محصولات می‌ بخشد در راستای این صنعت بسیار چشمگیر بوده است. همچنین این مجموعه در صنعت قالب سازی بسیار توانا عمل نموده و توانسته با جلب رضایت مشتریان، خودرا به عنوان یکی از برترین تولید کنندگان قالب ها صنعتی اعم از قالب تزریق پلاستیک، قالب دایکاست، بادی و سنبه ماتریس معرفی نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس تلفنی