فرآیند بازیافت مواد پلاستیکی توسط آسیاب دستگاه تزریق پلاستیک صورت می گیرد. در مقاله فول تکنیک هدف ما آشنایی با آسیاب دستگاه تزریق پلاستیک میباشد. به همین دلیل اگر قصد دارید با نحوه عملکرد و مزایای این دستگاه آشنایی پیدا کنید، پیشنهاد میکنیم این مطالب را تا آخر دنبال کنید. هر نوع مواد پلاستیکی شامل بطری، فیلم های پلاستیکی، جعبه، ظروف پلاستیکی و… را میتوان در صورت خراب نشدن کامل قطعه پلاستیکی بازیافت کرد.
فرایند بازیافت مواد پلاستیکی به عنوان مهمترین پروسه جهت رها نشدن مواد پلاستیکی در طبیعت به شمار میرود. اما سوال اینجاست که می توان هر مواد پلاستیکی را بازیافت کرد؟ در صورت بازیافت مواد پلاستیکی این کار با چه دستگاهی انجام میگیرد؟ برای اینکه به این سوالات بتوانید جواب دهید قبل از هر چیزی باید با بازیافت مواد پلاستیکی آشنایی داشته باشید.
عملکرد این دستگاه را میتوان از خرد کردن قطعات پلاستیکی دانست. قطعات تزریقی و قطعات پلاستیکی در دستگاه آسیاب به قطعات کوچکتر تبدیل میشوند، که به آن پرک میگویند. پرکهای تولید شده به عوامل متعددی بستگی دارد. به عبارت دیگر تولید پرک های پلاستیکی به عواملی چون ابعاد توری، جنس تیغهها، نوع طراحی تیغهها، ابعاد دستگاه، نوع پلاستیک ورودی به دستگاه و… بستگی دارد. به همین دلیل شناخت انواع دستگاه آسیاب تزریق پلاستیک کمک شایانی به کاهش هزینه های اضافی و دور ریز مواد پلاستیکی و مصرف برق میکند.
همچنین آشنایی با بهترین دستگاه آسیاب بسته به نوع پرک میتواند، سبب عملکرد درست دستگاه شود. در نتیجه پلاستیکهای ورودی به دستگاه بر سرعت و انرژی مصرفی دستگاه تاثیرگذار است. به عنوان نمونه اگر بخواهیم برای شما ذکر کنیم، پلاستیک های نرم بر خلاف قطعات تزریقی هنگامی که وارد دستگاه میشوند به دلیل اصطحکاکی که با تیغه ایجاد میکند فرایند آسیاب کردن را به کند شدن مواجه میکندـ به همین دلیل دستگاه نیازمند صرف انرژی زیاد است. با این حال تیغههای دستگاه به نحوی طراحی شدهاند که سرعت بالایی در خرد کردن قطعات پلاستیکی از خود نشان میدهند.
همین امر موجب کاهش مصرف سوخت دستگاه آسیاب تزریق پلاستیک میشود. گاهی فرایند تولید پرک با مشکلاتی مواجه میشود، که در پی آن خرابی دستگاه را شاهد هستیم. به عنوان مثال قطعات پلاستیکی وارده بر دستگاه گاهی همراه با قطعات آهنی چسبیده به آن میباشد. این قطعات آهنی یا چوبی میتواند سبب خرابی قسمت مارپیچ و سیلندر دستگاه گردد. برای جلوگیری از خرابی دستگاه استفاده از آهنربا یا قیف دستگاه تزریق آهنربا پیشنهاد شده است. خرد کردن مواد پلاستیکی و تبدیل آن به پرک براساس اندازه ابعاد دهانه ورودی دستگاه آسیاب تزریق پلاستیک انجام میشود. اندازه دهانه دستگاه آسیاب تزریق پلاستیک موجود در بازار۱۲۰، ۱۰۰، ۸۰، ۶۰، ۵۰، ۴۰، ۳۰، ۲۳ میباشد.
همانطور که در بالا اشاره کردیم فرایند آسیاب قطعات پلاستیکی به فرایند بازیافت کمک شایانی میکند، و از هدر رفتن مواد صرفه جویی میکند. استفاده از دستگاه آسیاب برای بازیافت قطعات پلاستیکی خود دارای مزیتهای چشمگیری است. به عنوان مثال با داشتن تیغههای فولادی بزرگ سبب کمتر مصرف شدن انرژی میشود. همچنین مهمترین حسن آن داشتن لرزش و صدای بسیار پایین میباشد، که سبب شده است این دستگاه محبوبیت زیادی در صنعت بازیافت مواد پلاستیکی داشته باشد. حال باید گفت که آسیابها خود به عنوان مختلف تقسیم میگردد که در ادامه قصد داریم به معرفی آن بپردازیم.
پلاستیکهای جمع آوری شده توسط افراد این کار یا گاراژها، باید در دستگاه آسیاب پلاستیک قرار گیرد. دستگاه آسیاب پلاستیک دارای دو نوع دستگاه آسیاب پلاستیک سنتی و دستگاه آسیاب پلاستیک اتوماتیک میباشد، که نحوه عملکرد هر کدام متفاوت از دیگری است. دستگاه آسیاب سنتی پلاستیک، دارای اجزای مهم است که در ادامه مقاله به معرفی اجزای آن میپردازیم.
وان شناور قسمتی از دستگاه آسیاب سنتی است که مواد پلاستیکی درون محفظه پر آب آن شناور میشود. سپس توسط بازوهای چرخشی قطعات پلاستیک به ته وان میرود تا از ناخالصی ها جدا شود. تفاوت مهم بین آسیاب سنتی و اتوماتیک اینجاست. هنگامی که مواد پلاستیکی از ناخالصیها جدا شد در آسیاب سنتی، خورده پلاستیکها به داخل گونی هدایت می شوند و به مدت یک روز در آنجا باقی میمانند، تا آب اضافی آن کشیده شود.
سپس آن را داخل خشک کن میریزند. در صورتی که در آسیاب اتوماتیک بعد از جداسازی ناخالصیها توسط آب، به سمت درون هدایت میشود و در آنجا توسط سانتریفیوژ آب اضافی گرفته و بعد به خشک کن منتقل میشود. خشک کن آسیاب سنتی به صورت یک اتاق ۱۲ متری با ارتفاع ۱۲۰ سانتی متر است. سقف این اتاقک از ورقههای پانچ شده است تا هوای گرم در آن جریان داشته باشد. هوای گرم داخل این اتاقک از فن و مشعل میباشد. بعد از گذشت 1 روز مواد پلاستیکی را روی ورقههای پانچی میریزند، تا در اثر هوای گرم خشک شود.
زیر و رو کردن مواد پلاستیکی روند خشک شدن را افزایش میدهد. در آسیاب اتوماتیک، جدا کردن ناخالصیها چون چوب و آهن به صورت خودکار توسط آسیاب اتوماتیک انجام میشود. جداسازی مواد پلاستیکی بر اساس جنس و رنگ در این آسیاب صورت میگیرد. سپس مواد پلاستیکی برای خرد شدن به خرد کن وارد میشود تا آسیاب شود. بعد از این مرحله وارد مخزن شناور سازی میشود تا در صورت جا ماندن ناخالصی، از مواد پلاستیکی جدا گردد و به سمت مادرون هدایت شود تا آب اضافی آن گرفته و خشک شود. استفاده از آسیاب اتوماتیک مقرون به صرفه نیست، چرا که برای خرید این دستگاه باید هزینه زیادی را بپردازیم. در صورتی که میتوان این هزینه را صرف نیروی انسانی کرد.
آنچه که بر روی پرک های تولید شده تاثیر میگذارد، موتور و تیغه آسیاب پلاستیک است. مهمترین بخش یک آسیاب پلاستیک تیغه آن است که با جنسهای مختلف در بازار به فروش میرسد. با این حال تعداد تیغهها، موتور دستگاه آسیاب پلاستیک، ابعاد توری دستگاه و سازگاری با آب بر روی پرکهای خروجی تاثیرگذار است. همانطور که گفتیم تیغه دستگاه آسیاب، بخش مهم آن به شمار میرود. جنس این تیغهها شامل آلیاژهایی چون فولاد تی دبلیو ۵، فولاد فنر و اسپیکا میباشد. عملکرد هر تیغه به جنس آن بستگی دارد.
به عنوان مثال تیغه فولاد فنر آسیاب پلاستیک قدرت تحمل بالایی در برابر ضربه دارد. همچنین جنس آن نرم و به همین دلیل انعطاف پذیری بالایی دارد. با این حال سریع کند میشود و نیاز به تیز کردن دارد. تیز کردن تیغهها به مرور باعث از بین رفتن لبههای تیغ میشود. به همین سبب نیازمند تعویض تیغه هستید. با این حال تیغههایی هم هستند که نیاز به تیز کردن ندارند. جنس این تیغهها از الماس است. به همین دلیل قیمت تمام شده این دستگاهها، چندین برابر دستگاه آسیاب پلاستیک معمولی هست. همچنین تیغههای الماسی در صورت برخود با جسم سخت چون فلز، به راحتی میشکند و در صورت شکستن، نیازمند تیغه جدید هستید.
چرا که امکان تعمیر آن وجود ندارد. مشابه تیغه الماسی تیغه اسپیکا است. که در صورت برخورد با قطعه فلزی به راحتی میشکند. اما این تیغه دارای یک حسن ویژه چون خاصیت ضد سابیدگی میباشد. همچنین تیغه اسپیکا به عنوان بهترین تیغه برای برش دادن شناخته شده است. بهترین نوع تیغه، تیغه فولادی تی دبلیو۵ است. چرا که نسبت به سایر تیغهها عمر بیشتری از خود نشان میدهد. آسیاب چکشی نوع دیگر از دستگاه آسیاب پلاستیک است. که برخلاف نوع معمولی دارای تیغههای چکش مانند میباشد. تیغه آسیاب چکشی از جنس فولاد میباشد. چکشهای متصل به تیغه، با چرخش تیغه سبب خورد کردن مواد پلاستیکی میشود. البته که کاربرد آسیاب چکشی به همین یک مورد ختم نمیشود. بلکه در الک کردن مواد هم نقش بسزایی دارد. همچنین تولید آب میوه گیاه اتانول، خرد کردن انواع سنگ، استفاده در کارخانه چوب، خورد کردن کاغذ، به کار بردن در ماشینهای جمع آوری ضایعات و… از جمله کاربرد و مزیت استفاده از تیغه آسیاب چکشی میباشد. باید گفت که آسیابها دارای ۲ الی ۴ تیغه ثابت و ۳ الی ۶ تیغه متحرک است. با این حال تا حدود ۳۰ تیغه در آسیاب برای موارد خاص دیده شده است.
رعایت یکسری نکاتی باعث طولانی شدن عمر دستگاه و تیغه آن میشود. به همین دلیل حتما هر فردی که با این دستگاه سازگار دارد، باید این نکات را بداند و آن را اجرا کند. تیغه بخش مهم دستگاه است. به همین دلیل باید بیش از بخشهای دیگر دستگاه به آن توجه کرد. در نتیجه قبل از هر بار استفاده از دستگاه باید از تمیز و تیز بودن تیغه اطمینان پیدا کنید. همچنین برای جلوگیری کردن از شکست ناگهانی آن حتما از محکم بودن تیغههای ثابت و متحرک اطمینان پیدا کنید. همچین برای پیشگیری از کار افتادن دستگاه به دلیل ناخالصیهایی چون فلز و آهن، حتما بر روی تسمه آن نقاله آهنربا گذاشته شود. رعایت نکات دیگری چون روشن کردن دستگاه قبل از شروع به کار، ریختن ضایعات براساس ظرفیت آن، شستن توری و تخلیه دستگاه بعد از هر بار استفاده از جمله نکات استفاده از آسیاب پلاستیک است.
برخلاف تصور عموم مردم خریداری دستگاه آسیاب پلاستیک دست دوم اصلا مقرون به صرفه نیست. همانطور که در مطالب بالا گفته شد، بخش عمده بازیافت پلاستیک بر دوش این دستگاه میباشد. به همین دلیل در دراز مدت باعث کاهش ظرفیت تولید پرک میشود. همچنین مصرف برق آن افزایش یافته و امکان اینکه تیغه آن بشکند یا از جای خود در سرعت بالا در بیاید است. به همین دلیل خرید دستگاه آسیاب پلاستیک دست دوم توصیه نمیشود و خرید دستگاه نو مقرون به صرفه تر است. ساخت قالب تزریق بادی
ضایعات پلاستیک فقط شامل کیسه های نایلونی و ظروف پلاستیکی نمیشود، که میتوان آن را بازیافت کرد. اما باید گفت هر پلاستیکی را هم نمیتوان بازیافت کرد. کیسه پلاستیکهای نرم و انعطاف پذیر که در معرض آلودگی هوا قرار نگرفته اند را میتوان بازیافت کرد. بد نیست بدانید که پلاستیکهای تولید شده در هفت دسته قرار میگیرد. چرا که هر کدام کاربرد متفاوتی از خود نشان میدهد. به همین دلیل شناخت این هفت دسته سبب میشود تا با پلاستیکهای کم خطر، خطرناک و قابل بازیافت آشنایی پیدا کنید. گروه اول پلاستیکها به نام همان پت شناسایی میشوند. گروه دوم پلاستیکهای پلی اتیلن سنگین است که مناسب بازیافت میباشد. گروه سوم پلی ونیل کلرید و گروه چهارم پلی اتیلن سبک است که قابل بازیافت نمیباشد. گروه پنجم و ششم به نامهای همان پلی پروپیلن و همان پلی استایرن به عنوان پلاستیکهای قابل بازیافت شناخته میشوند. گروه هفتم به نام پلی کربنات به عنوان پلاستیک ضایعات شناخته میشود. که شما با خرید این نوع پلاستیک کمک شایانی در چرخه بازیافت میکنید. ساخت قالب پت
همانطور که گفته شد، با خرید پلاستیک قابل ضایعات، سهمی در جلوه زیبای محیط زیست دارید اگر که آن را در محیط زیست رها نکنید. سالانه حدود ۱۸۲۵۰۰۰۰ تن زباله پلاستیک در ایران تولید میشود، که سهم بازیافت آن حدود ۵ درصد است و ۹۵ درصد آن سوزانده یا در طبیعت رها میشود. اگر این ضایعات پلاستیک بازیافت شود علاوه بر زیبایی طبیعت، میتوان از آن استفاده مجدد داشت، همچنین از آلودگی هوا و صرف انرژی جلوگیری میکند. قالب پت
بازیافت پلاستیک شامل مراحل بازرسی، شستن و آسیاب کردن، مخزن شناور، خشک کردن، تبدیل به مواد مذاب، صاف کردن میباشد. پس از طی این مراحل پلاستیک بازیافتی را در دست دارید که به آن هات واش میگویند. یکسری عواملی در روند بازیافت مفید شناخته شدهاند. به عنوان نمونه ماده اولیه، جنس تیغهها، تعداد تیغهها و محل نصب و طریقه نصب آن، توری و اندازه آن، سرعت و قدرت دستگاه از جمله این عوامل هستند که بر روی ماده خروجی تاثیرگذار است. در سخن آخر به دلیل نیاز روزافزون جمعیت به انواع پلاستیک جاتها، سالانه حجم زیادی از پلاستیکهای تجدید ناپذیر در طبیعت رها میشود. که در صورت توجه نکردن به آن خسارتهای جبران ناپذیری به وجود میآید. به همین دلیل باید از اهمیت بازیافت، خرد کن و دستگاه آسیاب برخوردار شد. ساخت قالب بادی